Over Stikwerk

Over Stikwerk

Stikwerk is een toekomstig duurzaam naaicafé. Een toekomstig duurzaam naaicafé? Ja, toekomstig, want we beginnen eerst even iets kleiner. En ik ga er vanuit dat het zo succesvol is, dat mijn droom van dat café dan heel snel verwezelijkt kan worden.

Naailes en meer

Maar nu eerst dus ietsie kleiner. Met naailessen, workshops en als je wilt een kinderfeestje. Gewoon hier, in Harderwijk. Of waar jij dan ook maar woont, want ook wanneer je niet in de buurt woont kom ik met liefde een workshop of introductiecursus geven.

Duurzaam

Je kunt bij Stikwerk gebruik maken van onze naaimachines. Die zijn wel wat ouder want allemaal tweedehands. Van binnen en buiten schoongemaakt, geolied en getest. Ik vind het belangrijk dat we zuinig zijn op onze aarde. Dus koop ik liever een machine die iemand anders niet meer gebruikt, dan dat er nieuwe grondstoffen voor gedelft moeten worden. Het voordeel is dat ik ze dan ook voor een kleine prijs kan verhuren. Ook dat is duurzaam, want dan hoef jij niet per se een naaimachine te kopen. Maar kun je wel kleding repareren, of een gordijn inkorten.

Bij Stikwerk staat duurzaamheid dus hoog in het vaandel. Daarom gebruiken we tijdens de beginnerscursus voornamelijk tweedehands stoffen. Bijvoorbeeld van een interieurwinkel die ermee stopt, of van een tafellaken die niet meer gebruikt wordt. Ik struin voor jou tweedehandswinkels en marktjes af om stof en naaigerij een tweede leven te kunnen geven. En natuurlijk wordt alles gewassen en gestreken voordat we het gebruiken!

Kleding upcyclen en repareren

Ik denk ook graag met je mee wanneer je een kledingstuk niet meer zo leuk vindt, of wanneer het misschien vermaakt moet worden omdat het niet meer past. Hoe je eventueel iets duurzaam kunt repareren, zodat een scheur een kunstwerkje wordt. En een kledingstuk weer gebruikt in plaats van afgedankt wordt.

Maar hoe zit dat nou met dat toekomstige duurzame naaicafé?

Een duurzaam naaicafé, dat is mijn droom. Een plek waar je naar binnen kunt lopen wanneer je wilt. Om iets nieuws te naaien, of om iets te repareren. En als je wilt wat hulp daarbij. Een plek waar je gewoon altijd naar binnen kunt lopen. Waar je geen afspraken hoeft te maken, maar gewoon gebruik kunt maken van een naaimachine wanneer jou dat uitkomt.

Geen zorgen, in dat naaicafé geven we dan ook gewoon naailessen hoor! Dat blijf ik graag doen. En af en toe een leuke workshop. Met onbekenden of een groep vriend(inn)en. Of met je kind, dat kan natuurlijk ook.

Maar dat is nog een droom, en om die droom te kunnen verwezelijken beginnen we klein: met naailessen.

Wie ben ik?

Ik ben Truike, samen met mijn 2 lieve kinderen en knappe vriend woon ik in Harderwijk. Mijn roots liggen in Brabant, waar ik ben geboren bij twee lieve ouders. Zij hebben hergebruiken en repareren met de paplepel bij mij naar binnen gegoten. Was er iets stuk? Dan werd het gemaakt. Was het niet meer te maken? Dan werden de onderdelen die nog geschikt waren eruit gehaald. Er werd weinig weggegooid. Mijn ouders leidden al een duurzaam leven lang voordat we ons bewust werden dat dit noodzakelijk was voor onze planeet.

Ik heb mijn hele leven al genaaid, het begon ooit met barbieshirtjes, later werden het mijn eigen broeken, want Levi’s (die waren toen hip) kon ik niet betalen en confectiematen paste mij niet, mijn stelten waren te lang. Ergens rond 2009/2010 ben ik in mijn vrije tijd begonnen met de modevakopleiding. Vooral omdat ik de modebladen niet altijd leuk vond en wilde maken wat ik zelf wilde maken…

Jij kunt van niets nog iets maken!

‘Ons’ mam: Beppie van Deutekom

Lang heb ik hier iets mee willen doen en heb al jaren lang het idee een naaicafé te starten. Maar nooit deed ik er iets mee. Altijd was daar de ratrace waar je in de huidige economie zo gemakkelijk in en zo moeilijk uitstapt. En mijn droom was zo groot dat het naar mijn idee alleen maar kon mislukken. 

Maar het bleef kriebelen. Toen ik in de herfst van 2022 als zzp’er ging werken en moeilijk aan mijn eerste opdracht kwam, was daar opeens “Repareren kun je leren!” Een plek om alle reparaties in en om ons gezin verzamelen. En toen ging het nog meer kriebelen en besloot ik begin 2023 de sprong te wagen en gewoon klein te starten met mijn droom.

Repareren kun je leren?

Naast Stikwerk ben ik ook druk bezig met Reparen kun je leren! Een blog vol met reparaties. Om te laten zien dat repareren en upcyclen niet altijd moeilijk hoeft te zijn. Om iedereen te inspireren spullen nieuw leven in te blazen. Er staan ook vaak kleding reparaties op, misschien leuk om een keer te kijken als je niet weet met je met die scheur in je broek aan moet? En als je daar geen zin in hebt, kom je dan een keertje langs? Dan kijk ik met je mee wat je kunt met de kleding die je hebt liggen maar niet meer naar je zin is! Samen komen we er wel uit!

Tot slot

Knap dat je na deze lange lap tekst helemaal tot het einde bent gekomen! Kom je ook een keertje mee naaien? Van jong tot oud, beginner of gevorderd, iedereen is welkom! Heb je vragen of tips? Ik vind het leuk als je mij een berichtje stuurt!!

Groetjes,
Truike

Copyright © 2023 Stikwerk | Disclaimer | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden