Trekker van de ritsschuiver afgebroken?

Een kapotte ritsschuiver kun je goed vervangen. Je hebt er alleen een beetje tijd en een nieuwe schuiver voor nodig.

1. Je begint met het verwijderen van de schuiver

Bovenaan de rits zit een pin die ervoor zorgt dat de trekker niet van de rits afgaat. Wij willen dat juist wel, dus die pin slopen we er vanaf. Let hierbij op dat je niet per ongeluk de pin van de verkeerde rits sloopt. Het is mij gebeurd dat ik opeens beide kanten van de rits moest repareren, word je niet blij van…

2. Sloop de pin eraf

Een plastic pin kun je eraf slopen met een tang en wat lompigheid. Wanneer je een metalen pin hebt, dan kun je hem soms dusdanig losmaken dat je hem kunt hergebruiken. Wanneer de pin verwijderd is, dan kun je de schuiver van de rits afhalen.

3. Kijk welke maat de schuiver heeft

Dit staat meestal op de achterkant van de schuiver . Heb je toevallig ooit schuiver bewaard? Zoek dan tussen je verzameling een schuiver met hetzelfde cijfer. Je kunt er ook gewoon een kopen (zoek op ‘schuiver rits’).

4. Schuif de nieuwe schuiver op je rits

5. Zet een nieuwe eindpin op de rits

Was het gelukt om de eindpin van de rits er zo af te krijgen dat je hem kon hergebruiken? Dan kun je hem nu weer op het einde van de rits plaatsen zodat de schuiver er niet af kan. Wanneer je geen pin meer hebt dan kun je een nieuwe kopen (zoek op ‘eindstop rits’). Maar je kunt ook gebruiken wat je in huis hebt. Een dotje lijm uit het lijmpistool werkt prima.

Maar ook een klein stukje ijzerdraad (bijvoorbeeld een nietje) werkt goed. Prik het nietje door de rits, buig hem om de rits en knip het nietje af. Duw de uiteindes goed in de stofrand van de rits zodat deze niet in je kin prikken.

En je rits is weer als nieuw!


Geplaatst

in

,

door